Beste ouder(s)/verzorger(s),
We zijn gestart met een nieuw thema. Ga je mee de tuin in! En dat gaan we de komende tijd zeker doen.
We gaan leren over insecten, planten en nog veel meer.
In de groep gaan wij ook zorgen voor dieren. We zijn al begonnen met het verzorgen van de wandelende takken. Die stonden ineens bij ons in de kring, verstopt onder een deken. Het leek wel een verrassing. We hebben geleerd dat ze eitjes leggen en blaadjes eten. En dat ze een schutkleur hebben. Camouflage noemen we dat. Ze lijken op echte takken, maar het zijn dus gewoon insecten.
In de kring hebben wij onderzocht hoe je een insect herkent, want niet elk kriebelbeestje is een insect. Een insect herken je door: 1. facetogen, 2. zes poten, 3. driedelig lichaam.
Daarnaast hebben we de onderdelen van een plant bekeken. Om aan de kinderen te laten zien dat een plant (zonder dat wij het kunnen zien) veel doet, hebben wij een bloemenproef gehouden. De kinderen hebben hiervoor een witte roos in een glas met kleurstof gezet. Vervolgens zie je de witte roos langzaam veranderen in een andere kleur.
Aankomende weken werken wij in verschillende hoeken. Bij onze groep is het onderzoekscentrum. Hierin kunnen de kinderen verschillende soorten onderzoek doen. Elke week hebben wij gerichte reken- of taalactiviteiten die wij met groep 2 en 3 in de ze hoek doen. Afgelopen week gingen de kinderen insecten tellen, turven en vervolgens de resultaten in een staafgrafiek verwerken.
Met het thema gaan wij ook twee keer in de week met groepjes werken in de eigen schooltuin. Hierbij leren wij zorg te dragen voor de natuur. Ook leren wij welke materialen wij nodig hebben om te kunnen werken in de tuin. Ook heeft Noël watermeloen plantjes meegenomen. Die mochten wij in de schooltuin planten. Hoe leuk is dat!
Met vriendelijke groet,
Ellen en Tessa